Merkezsiz Bülten

Share this post

Korku, Açgözlülük ve Boyun Ağrısı

merkezsizbulten.substack.com

Korku, Açgözlülük ve Boyun Ağrısı

Bu bültenimizde IMF'nin kripto düzenleme önerilerini ve son gelişmelerini konuşuyoruz.

Merkezsiz Bülten
and
Ege Palaz
Jan 22
1
Share this post

Korku, Açgözlülük ve Boyun Ağrısı

merkezsizbulten.substack.com

Pek sevgili okurlarımız,

Umarız çok iyisinizdir, keyfiniz yerindedir. Öncelikle “Kripto ve Güven Kavramı” konulu yazımız, sonrasında da “Güvence İlkeleri” konulu yazımız ile merkeziyetsiz ağların işlediğimiz güven problemine karşı nasıl kullanılabileceğini işlemeye başlamıştık. Yine güven kavramına odaklandığımız podcastimizi dinlerseniz çok mutlu oluruz.

Sonrasında ise blockchain ile aramızdaki köprüleri, oracle’ları işlediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu haftanın gelişmelerine göz atacak olursak, IMF’nin kripto varlıklar için geliştirdiği beş aşamalı planı ile başlayabiliriz. Öncelikle tüm kripto değer platformlarının lisanslı, onaylanmış olmasının gerekeceğini ve bu platformlara her türlü değer saklama, transfer aracının da dahil olması gerektiğini öğrendik. Bu düzenlemelerin FTX skandalından ilham aldığını düşünmeden edemedik. Müşterilerin değerlerinin şirketin kendi varlığından ayrı bir şekilde saklanması gerektiği ve bundan kimin sorumlu olacağı da net bir şekilde belirtilmeli diyor kendileri.

Stablecoin basan platformların ise çok daha sıkı düzenlemeler ile kontrol altında tutulacağını öğrendik, çünkü bu konuda yaşanabilecek sıkıntılar aslında sistemde de büyük açıklara ve pek çok yatırımcının üzülmesine sebep olabilir.

Peki neydi bu Stablecoin?

Stabilcoin olarak da kendisinden bahsedilen bu arkadaşlarımız aslında volatilitesi yüksek, yani oynaklığı ile meşhur kripto para piyasalarında bu oynaklığı azaltıp fiyat istikrarı sağlamayı amaçlayan bir kripto para türüdür. Ani fiyat hareketlerine karşı bir direnç yaratması genellikle fiziki bir varlığın fiyatına endekslenmesi ile mümkündür.

Popüler stablecoin’ler için ise bankalarda uygulananlara benzeyen yoğunlukta düzenlemeler ile çalışılması gerektiğini savunuyor IMF. Bu aslında doğru şekilde yapılırsa işimize gelecektir, canımızı sıkmaktansa bizi güvende tutacaktır.

Dünya çapında bu düzenlemelerde bir “consensus” sağlanabilir mi, bundan pek emin değiliz. Ancak IMF’nin önerileri bir hayli objektif göründü gözümüze.

Blok zincir dünyasındaki işlemlerin tamamlanabilmesi ve uygulamaların çalışabilmesi için “consensus” önemli bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Consensus’u hatırlayayacak olursak, pek çok node tarafından onaylanan işlem hakkında bir “consensus”a (mutabakat) ulaşıldığında, yani çoğunluk aynı fikirde olduğunda blok zincir üzerindeki işlem tamamlanmış oluyor.

Bir başka haberimiz ise maalesef yüzleri güldürecek cinsten değil. Genesis geçtiğimiz Perşembe günü iflasını açıkladı. Kripto para platformu Genesis’in ilk duruşması ise açıklanan belgelere göre 23 Ocak Pazartesi günü yapılacak. Genesis’in Digital Currency Group’a bağlı olduğunu ve bu şirketin aynı zamanda epey popüler olan CoinDesk ile de bağlantılı olduğunu hatırlatmak isteriz.

Geçtiğimiz günlerde biraz heyecanlandık, piyasalarda bir hareketliliğe şahit olduk. Bitcoin 4 aylık fiyat çizelgesinde, 22.000$ seviyesini görerek bir zirveye ulaştı. Eylül’ün ortasında yaşanan düşüşle birlikte bu seviyelere hasret kalmıştık, gün içinde $22,387 seviyesini görmesiyle birlikte 24 saatte 5.4% civarında bir yükselme yaşamış oldu. Bu yükselmeyle birlikte Bitcoin adeta omuz silkti ve Genesis iflasının onu etkilemeyeceğinin mesajını verdi.

Bloomberg Analisti Mike McGlone ise bu hareketlerin 2019 yılını anımsattığını dile getirdi. O zamanlardaki Bitcoin’in boğa hareketine benzer bir örüntü gördüğünü ancak buna rağmen örüntünün merkez bankalarının kripto para dünyasına karşın getireceği düzenlemeler ile engellenebileceğini ekledi.

Listelerde yer alan ilk 20 coin ile ilgili artık yeşil rengi görebilmeleri dışında farkedilenler arasında Ethereum’un 14% civarında bir yükselme yaşadığı ve gelecek Mart ayında yapılması planlanan Shanghai geliştirmesi öncesi 500.000 validatöre ulaştığını öğrendik. Her bir validatörün sisteme 32 ETH bağlayarak işlemleri gerçekleştirebileceğini de ekleyelim. Bu da yaklaşık 50.000$ demek oluyor.

Hemen validatör’ün ne olduğunu hatırlayalım. Doğrulayıcı olarak da bilinen bu arkadaşlarımız Proof of Stake modeli ile çalışan ağlarda işlemlerin doğrulanmasını ve onaylanmasını sağlayan bilgisayarlardır. Yukarıda üzerinden geçtiğimiz consensus (mutabakat), bu elemanlar arasında elde edilir.

Solana ise piyasaların şanslısı olarak devam etti yoluna. Diğer coin’lerden daha fazla yükseliş yaşayan SOL, geçtiğimiz bir haftada %40 civarında tırmanış yaşadı ve 25 dolar seviyelerine ulaştı.

Bu hafta kripto para piyasalarını anlamaya çalışırken bize yardımcı olan “Fear & Greed Index” olarak bildiğimiz, korku ve açgözlülük endeksinde ibre korku tarafından yavaş yavaş uzaklaştı ve nötr noktalarda beklemeye geçti. Aylardır korku tarafında bekleyen ibrenin boynunun ağrımış olabileceğini ancak bu hafta itibariyle bu ağrılarının azalacağını umuyoruz.

Bir başka gelişme ise Japonya’dan! Kripto para borsası Coinbase, Japonya’dan çekilme kararı aldı. Geçtiğimiz günlerde pek çok çalışanını işten çıkaran platform, bu sefer de Japonya birimini tamamen kapatacak. Japonya müşterilerine 1 aylık süre tanıyan borsa, kendilerinin 16 Şubat tarihine kadar varlıklarını çekmeleri gerektiğini belirtti.

Tahmin edilen 500 şirketin yarısının katıldığı Dünya Ekonomik Forum'un yapıldığı Davos’ta pek çok teknoloji şirketi ve startup da var. Blokzincir teknolojisi, yapay zeka (AI), sanal gerçeklik (VR) ve nesnelerin interneti (IoT) girişimleri dikkatimizi çekti. Panellerde tartışılan konulardan bir tanesi de paranın geleceği oldu. Tahmin edebileceğiniz üzere para birimlerinin ve sistemlerinin geleceğinden bahsediliyorsa elbette ki konu kripto para’ya gelmeden edilemiyor.

Kripto para teknolojilerinin ise politik, pragmatik ve futuristik kullanımları üzerine konuşulduğu söyleniyor. Bu konu başlıklarına yolsuzluğu blok zincir ile önlemek, merkeziyetsiz finans, metaverse ve Web3 ile iklim hareketini teşvik etmek gibi konular da dahil olmuş.

Bu haftanın gelişmeleri bu şekildeydi, umuyoruz ki gününüz huzurlu ve güzel geçer ve diğer günlerinize ilham olur.

Merkezsiz Bülten’i okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bültenimiz tamamen ücretsiz, paylaşırsanız çok seviniriz!

Share

Bizi ilgilenebilecek, okurken zevk alacak insanlarla buluşturmak isterseniz merkezsizbulten.substack.com linkimizi kullanabilirsiniz veya yukarıdaki buton yardımıyla paylaşabilirsiniz.

Yeniden, haftaya çok daha mutlu bir Pazar sabahı görüşmek üzere,

Merkezsiz Bülten

Share this post

Korku, Açgözlülük ve Boyun Ağrısı

merkezsizbulten.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Merkezsiz Bülten
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing